14. 3. 2014

Deník Referendum: Špidla představil tým poradců předsedy vlády

Šéfporadce předsedy vlády Vladimír Špidla ve čtvrtek představil tým poradců a poradkyň premiéra Bohuslava Sobotky. Poradní sbor bude v rámci nového odboru úřadu vlády kromě průběžné agendy zpracovávat také dlouhodobé strategické projekty.

Poradní sbor je podpůrným aparátem předsedy vlády, jehož úkolem je poskytnout předsedovi vlády potřebnou odbornou kapacitu pro informované politické rozhodování. Sbor má řádnou strukturu, byl ustaven jako Odbor poradců a poradkyň předsedy vlády.

Jeho součástí je celkem šestatřicet expertů a expertek, kteří budou hodnotit například věcný obsah legislativních materiálů, připravovat podklady pro jednání vlády, vyhodnocovat prosazování programových priorit vlády, připravovat jednotlivá setkání tripartity a ve spolupráci s ministerstvy zpracovávat strategické agendy.

Podle premiéra Bohuslava Sobotky se jedná na rozdíl od předchozích poradenských sborů o transparentní a koordinovanou, nikoliv o neorganizovanou lobbistickou skupinu. Sbor poradců a poradkyň je složen ze zkušených a respektovaných odborníků a odbornic seniorní i střední generace akademiků, politiků i manažerů.

„Sbor usiluje o vyrovnané zastoupení žen a mužů, v současné době se v něm angažuje pětadvacet procent žen se závazkem jej dále navyšovat. Poradenský sbor není složen pouze ze sociálních demokratů a demokratek, zahrnuje také nestraníky, zelené i liberály. Při jeho sestavování byl kladen důraz zejména na odbornost,“ uvedl předseda vlády Bohuslav Sobotka

Oproti předchozí vládě Petra Nečase budou náklady na mzdy poradců výrazně menší. Zatímco premiér Nečas vynakládal na poradce přes 800 tisíc korun měsíčně, předseda vlády Bohuslav Sobotka počítá s částkou 480 tisíc korun. Řada poradců bude svoji práci vykonávat jako čestnou funkci bez nároku na mzdu.


Stanislav Štech
Vysokoškolský pedagog, profesor pedagogické psychologie, expert na vzdělávání. Prorektor Univerzity Karlovy v Praze, člen Řídícího výboru programu OECD Institutional Management in Higher Education.

Více na denikreferendum.cz

share on twittershare on facebookshare on g+
Přihlásit se
Facebook Twitter RSS